Tebriz Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Karabağ’dan Urmiye’ye Tehdit Altındaki Türk Yurtları” adlı konferans düzenlendi. Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu Genel Merkezi (Kamu-Sen) binasında gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak gazeteci Babek Azad ve araştırmacı yazar Eluca Atalı katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Tebriz Araştırmaları Enstitüsü müdürü Rıza Heyet;son yüzyılda Türk topraklarında Türk milletine yönelik yapılan insanlık dışı uygulamalar ile günümüzde Kerkük’te ve Kuzey Suriye’de yaşanan olaylar arasındaki benzerliklere dikkat çekti.
Açılış konuşmasının ardından gazeteci Babek Azad ve araştırmacı yazar Eluca Atalı konuşmalarını gerçekleştirdi. Babek Azad, yaptığı konuşmasında Hocalı Soykırımı gerçekleştiği zaman Batı basınındaki yansımalarına ve arkasındaki nedenlere değinerek, Batılı basın kuruluşlarındaki Türk karşıtlığını ele aldı. Teknolojik gelişmeler sayesinde haberleşmenin kolaylaştığına dikkat çeken Azad, artık birçok basın ve yayın kuruluşunun geçmişteki gibi haberleri sansürleyemediğini dile getirdi. Hocalı Soykırımı öncesi Ermeni çetelerin söylemleriyle günümüzdeki “Büyük Kürdistan” vizyonu ile terör eylemleri yapan grupların söylemleri arasında benzerlikler olduğunu savunan Azad, İran Türklerinin gelecekte ortaya çıkabilecek her duruma şimdiden hazırlıklı olmalarının gerekli olduğunu söyledi. Azad, İran’ın, her an “Suriyeleşme” veya “Iraklaşma” sürecine girme ihtimali olduğunu ve bu çerçevede Güney Azerbaycan’ın batı kısımlarında yer alan toprakları Büyük Kürdistan haritasına dahil eden terör gruplarının, Ermeni çetelerinkine benzer politikalarını buralarda da uygulayabileceklerini dile getirdi.
Araştırmacı yazar Eluca Atalı ise yaptığı konuşmasında Hocalı Soykırımı’nın arka planını ele aldı. Atalı, Azerbaycan Türklerinin son yüz yılda defalarca soykırıma maruz kaldığını ifade ederek bunun temelinde tarihî gerçeklerin iyi bilinmemesinin ve tarihten gereken dersin alınmamasının yattığını söyledi. Konuşmasının ardından Atalı, yazdığı “Azadlık Hikayeleri”, “Kerküklüler & Yalnız Bırakılmış Türkler” ve “Tigranizm Hocalı’da” adlı kitapları konferansa katılanlara imzalayıp hediye etti.
Konferans, yapılan soru cevabın ardından sona erdi. Konferanstan sonra Tebriz Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan bazı dergi, kitap ve CD’ler salondaki sergide katılımcılara sunuldu.